Dit wil je weten over 19 inch

Bij Rack Equipment kun je terecht voor 19 inch materialen. Maar wat zijn dat eigenlijk? We nemen je mee in de geschiedenis van 19 inch, leggen uit wanneer dit formaat van pas komt en geven je de handigste feiten bij het aanschaffen van 19 inch materialen.

Misschien wil je dat jouw back-upsysteem, of daar nu jouw vakantiefoto’s opstaan of de gegevens van een heel bedrijf, netjes wordt opgeborgen en beschermd. Of je bent muziekproducer en je wilt dat alle audioapparatuur, van kabels tot audio-interfaces en versterkers, overzichtelijk en veilig bij elkaar staan. De 19 inch racks van Rack Equipment zijn dan de oplossing. Rondslingerend materiaal en apparatuur dat extra bescherming nodig heeft, kan hierin makkelijk worden opgeborgen.

 

Waarvoor gebruik je een 19 inch rack?

19 inch is een standaardmaat voor frames die worden gebruikt voor montage van apparaten. Wat voor apparaten dan? Nou, bijvoorbeeld communicatieapparatuur, geluidsapparatuur en netwerk-hardware. Het zijn een soort panelen of ophangmogelijkheden waarin je elektronische apparatuur van 19 inch bevestigt. Vaak zit er een serverkast omheen.

 

Hoeveel centimeter is het?

Inch is een Engelse meeteenheid: 1 inch komt overeen met 2,54 centimeter. Op internet zijn er handige tools om centimeters om te rekenen in inches en andersom. Om je niet helemaal in je eigen sop te laten gaarkoken: 19 inch is 48,26 centimeter. Handig om te weten voor als je zelf een rack wilt bouwen!

 

Wat zijn de afmetingen van een 19 inch rack?

Overigens maakt de hoogte of diepte van een kast niet uit voor de plaatsing van de apparatuur. Deze maten zeggen enkel hoeveel vrije ruimte er beschikbaar is boven de servers, boven het 19 inch profiel. De meeste racks zijn 60 centimeter breed en 45 tot 120 centimeter diep. De hoogte tikt al snel de twee meter aan. Grappig feitje: niets op een 19 inch rack, is precies 19 inch. Wel belangrijk voor zo’n rack is de minimale openingsbreedte: die telt 17,75 inch, oftewel 45 centimeter.

 

Waarom is er voor 19 inch gekozen?

Dat er geen geschiedenisles is gewijd aan dit gestandaardiseerde formaat, kunnen we begrijpen. Maar zelfs de reden waarom er ooit is gekozen voor 19 inch, lijkt verloren te zijn gegaan in de geschiedenis. Het meest gehoorde verhaal is dat het oorspronkelijk werd ingezet in de spoorwegindustrie. George Westinghouse zou in 1890 voor het eerst 19 inch racks hebben ontworpen, maar waarom hij koos voor dit formaat, blijft een raadsel. Het was uiteindelijk de Electronic Industries Alliance (EIA) die rond 1965 het 19 inch profiel standaardiseerde.

 

Wat we bij Rack Equipment uit ervaring wel weten, is dat dit formaat erg praktisch is. Het is stabiel en je kunt het gemakkelijk verzenden en monteren. En het belangrijkste: de maat is gestandaardiseerd en wordt overal toegepast, waardoor je apparatuur altijd zal passen. Geen gedoe, dus.

 

4 kooptips

Er zijn allerlei soorten 19 inch racks: voor elke toepassing is een passend rack. Wil je een 19 inch rack kopen of maken, dan is het handig om te weten:

- dat het een degelijk rack is;
- wat de afmetingen moeten worden van het rack;
- hoeveel ruimte je in de kast nodig hebt;
- wat je kunt verwachten in de toekomst.

 

Vooral die laatste tip wordt nog wel eens vergeten, maar het is zonde als je een rack koopt waar de apparatuur over vijf jaar is uitgegroeid. Verwacht je dat jouw bedrijf gaat groeien? Zorg dan voor voldoende ruimte.

 

Heb je vragen over 19 inch racks? Of wil je dat we meedenken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. Met Rack Equipment haal je een partner in huis die kennis heeft van de markt en de producten.